Kuinka estää matkustamisesta aiheutuvia selkävaivoja?

Kun matkustaa niin joutuu usein istumaan pitkiä aikoja paikallaan. Tästä voi aiheitua selkävaivoja. Varsinkin jos on altis saamaan selkäoireita, niin kannattaa varautua niihin ja ehkäistä niitä matkustuksen aikana mahdollisimman hyvin. Jos on itse kuskina, niin kannattaa ennen ajoon lähtöä säätää hyvä ajoasento. Myös muissa kulkuvälineissä voi istua niin, ettei selkä kuormitu. Myös veden juonti matkan aikana on tärkeää, koska vesi kierrättää ravinteita kehossa ja tämä voi auttaa vähentämään kipua.

Auton kuskina muista säätää hyvä ajoasento

Kun ajaa itse autoa niin ei juurikaan pysty istumaan eri asennoissa matkan aikana. Kannattaa siis säätää ajoasento hyvin ennen ajoon lähtöä. Istu ensin penkin perälle niin että yläselkä saa hyvän tuen selkänojasta. Penkin selkänojassa olevan kaarituen tulee osua selän notkon kohdalle. Monissa autoissa on varsinkin kuskin penkissä ristiselän tuki, jota voi säätää sopivaksi. Jos penkissä ei ole hyvää selkätukea niin voi ottaa vaikka pyyhkeen mukaan ja rullata sen tukemaan selkää notkon kohdalta.

Hyvä ajoasento

Hyvällä ajoasennolla saa estettyä selkävaivoja

Jalkojen pitää olla siinä asennossa, että ne ovat koukussa ja yltävät hyvin polkimille. Käsien pitää olla 90 asteen kulmassa, kun pitää kiinni hyvin ratista. Kun ajat niin yritä pitää hartiat mahdollisimman rentona ja vaihdella käsien asentoa aina välillä.

Niskatuen pitäisi olla mahdollisimman lähellä takaraivoa ja tarpeeksi korkealla, jotta se suojaa niskaa varsinkin jos pitää jarruttaa äkkiä. Kaikki nämä käsien, hartioiden ja niskan hyvät asennot vaikuttavat myös siihen että selkä ei kuormitu ja kipeydy. Samalla tavalla muutkin kyydissä olevat voivat miettiä hyviä istuma-asentoja autossa. Hekin voivat ottaa mukaan pyyhkeen tai muun tukemaan selän notkoa kohtaa.

Tauot ovat myös tärkeitä, ettei selkä kipeydy. Ei kannata ajaa yli kahta tuntia kerrallaan vaan pysähtyä jonnekin ja samalla vähän venytellä selkää ja muita paikkoja.

Lentokone, juna, bussi ym. matkustusvälineet

Myös auton lisäksi muissa kulkuvälineissä istutaan pitkiä aikoja kerrallaan. Näissä ei usein ole kovin hyvin mahdollisuutta pitää taukoja, mutta niissä ei olla itse kuskina ja voidaan vaikka jaloitella ja venytellä aika ajoin. Kannattaa muuttaa välillä myös istuma-asentoa ja liikutella jalkoja ja käsiä. Kaikki nämä itävät myös selän liikkeessä ja selkä ei jumitu.

Yksi hyvä keino on ottaa mukaan niskatuki. Sen avulla voi myös nukkua istualtaan paremmin. Sen avulla myös hereillään istuminen on helpompaa ja saa istuttua paremmassa asennossa. Jos on jo valmiiksi selkäoireinen tai selkä kipeytyy helposti, mukana voi ottaa myös tukivyön. Se voi myös helpottaa istumista. Samalla tavalla voi vaikka tehdä tukiteippauksen matkan ajaksi.

Jos selkä on sellainen että se kipeytyy ja voi jumittua helposti painavien tavaroiden kantamisesta niin kannattaa hoitaa asiat niin että joku muu kantaa painavat matkatavarat. Ainakin kannattaa ottaa mukaan laukku, jota voi vetää perässä ja ei tarvitse kantaa ollenkaan.

Penkin kulma

Penkin tulisi olla n. 90 asteen kulmassa

Selkäongelmaisen kannattaa huolehtia selän kunnosta jo hyvissä ajoin ennen matkustamista. Ei siis kannata rasittaa selkää ennen reissua. Jos matkan aikana kuitenkin selkä tulee kipeäksi, kannatta varautua siihenkin ja ottaa mukaan särkylääkettä ja lämpötyyny. Myös kylmä lievittää kipua ja voi ottaa mukaan vaikka kylmävoidetta.

Istumapaikka kannattaa myös varata niin että pääsee helposti jaloittelemaan. Ei ole mukava pyytää esimerkiksi lennon aikana jatkuvasti muita siirtymään kun lähtee ikkunapaikalta jaloittelemaan. Junassa on helpompi lähteä jaloittelemaan, kun tilaan ja liikkumavaraa on enemmän. Junassa voi olla jalkeilla vaikka pitempiäkin aikoja, koska siellä ei ole kenenkään tiellä liikkuessa pitkässä junassa ja väljemmissä tiloissa.

Ennen matkaa

Tärkeä osa matkalla tulevien vaivojen ennaltaehkäisystä tapahtuu arkielämässä ennen matkaa. Jos sinulla on esimerkiksi huono työasento, tämä voi johtaa pitkässä juoksussa selkävaivoihin, jotka tulevat esille esimerkiksi pitkien automatkojen aikana. Siispä kannattaakin panostaa kunnolla toimistokalusteihin- sekä tarvikkeisiin, joita käytät töissä. Näin voit ennaltaehkäistä todella ikäviäkin vaivoja, jotka kostautuvat varmasti jossain vaiheessa elämää.