Tulisiko autossa tupakoiminen kieltää?

Asia, joka jakaa mielipiteitä täysin. Toiset nauttivat autossa tupakoimisesta täysillä ja eivät luopuisi siitä mistään hinnasta. Nautinto mikä nautinto. Toiset taasen ovat jyrkästi sitä mieltä, etteivät voi istahtaakaan autoon, jossa on joskus poltettu tupakkaa. Suurin osa kuitenkin taitaa olla näiden kahden mielipiteen väliinputoajia.

Haitat

Tuhkakuppi autossa

Useista autoista löytyy tuhkakuppi

Tupakoiminenhan ei koskaan ole terveellistä. Tupakointi vaarantaa terveyden niin itse käyttäjillä, kuin käyttäjien seurassakin oleskelevilla eli passiivisilla tupakoitsijoilla. Tupakoinnin haitat ovat lukemattomia, mutta tutuimpina mainittakoon keuhko-, kurkku- ja suusyövät, keuhkoahtaumatauti, ääreisverenkierron heikkeneminen ja kohonnut aivohalvausriski. Lista on lyhyt, mutta sitäkin voimallisempi. Kaikkia edellä mainittuja tupakoinnin haittavaikutuksia ei osaa ajatellakaan heittäessä kyseisen syöpäkääryleen huulipieleen ja antaen nautinnon viedä.

Kallista. Tupakointi on todellakin kallista. Edukkain markkinoilla oleva savukeaski tuskin on enää alle viittä euroa. Joka osaltaan on hyvä asia. Kallis hinta karsii käyttäjämäärää, jolloin myös ihmiset saattavat pysyä terveempinä ja yhteiskunta säästää tupakoinnin aiheuttamien haittojen menoerissä.

Typerää. Kuten jo aiemmista kappaleista on käynyt ilmi, tupakointi todella on typerää. Sama asia kuin joku menisi tanssimaan sadetanssia ilman suojapukeutumista keskelle ebolaepidemiaa. Vertauskuvana ehkä hieman raaka, mutta ajatuksen tasolla kyseessä on täysin sama asia, altistaa itsensä terveyshaitalle. Terveyshaittojen lisäksi typeryyteen tuo lisuketta se, että kuka hullu joka viikon päätteeksi polttaisi pienen nipun seteitä ihan vaan nautinnon vuoksi? Tuskin kukaan. Niin, sitähän se tupakointi on. Raha savuna ilmaan.

Rumaa. Tupakointi on erittäin rumaa. En ole vielä tähän päivään mennessä tavannut himistä, joka näyttäisi erityisen hyvälle syöpäkääryle huulesta valuen. Sellaista ihmistä ei ole, eikä tule. Erityisen rumaa se on, jos näkee pienen lapsen äidin tai raskaana olevan naisen polttavan tupakkaa. Ajatus aiheuttaa kylmiä väreitä, koska silloin taatusti tupakoinnille altistuu joku muukin kuin itse tupakoitsija. Etenkin autossa.

Hyödyt, jos niitä sellaiseksi voi kutsua

Nautinto. Kuten kaikki muutkin nautintoaineet, myös tupakka koukuttaa. Sokeri ja kahvi ovat hyviä esimerkkejä tupakoimattomien addiktioista. Jokainen tupakoitsija tietää sen nautinnon, kun useamman tunnin tupakoimatta olon jälkeen saa hengähtää, istua aloilleen ja sytyttää savukkeen. Kyllä, nautinto. Kofeiiniaddiktit voivat kuvitella päivänsä ilman aamukahvia ja sen santsikuppia, lounaskahvia, kahvitauon kahvia, päivälliskahvia ja iltakahvia. Mielessä pyörii jatkuva nautinto, kupillinen oivallista sumppia. Tupkaoitsijalle autossa tupakoiminen voi olla lähes täydellinen nautinto, josta suostuu luopumaan viimeisenä nautintona maailmassa!

Stressin purku. Stressaantuneena tupakoitsija voi polttaa helposti yli kaksikymmentä savuketta päivässä, huomaamattaan. Se on paljon. Mutta onko todistettua, että stressitilanteessa tai sen jälkeen poltettu savuke laskee stressitasoa. Tiedä häntä, tähän en ole perhetynyt..

Tapa. Ja ennen kaikkea sosiaalinen tapa. Yökerhossa lipuessasi tupakkakoppiin ilman sytytintä, on juttu taattu kun ensimmäiseltä näkemältäsi tyypiltä pyydät tulta. Työpaikoilla tupakkapaikat ovat usein kokoontumispaikkoja joissa juttu luistaa, enemmän kuin kahvihuoneessa konsanaan. Ihminen on sosiaalinen eläin ja samalla tapojensa orja. Ainakin kun on tupakoinnista kyse. Onhan tupakointi muutenkin tapa. Joka aamuinen savuke on tupakoitsijan saatava, niin tavan kuin riippuvuudenkin vuoksi.

Vaihtoehto tupakalle

Jos nyt välttämättä haluaa nikotiinia saada autossa, en eniten tupakkaa muistuttava vaihtoehto sähkötupakointi. Sen passiiviset haitat ovat minimaaliset normaaliin tupakkaan verrattuna, ja hajuhaittoja ei ole käytännössä ollenkaan. Mutta kannattaa kuitenkin miettiä jos sähkötupakkaa meinaa hankkia, että tarvitseeko sitäkään välttämättä ollenkaan vai pärjäisikö ilman mitään?

Ankaraa pohdintaa

Pitäisikö autossa tupakoiminen siis kieltää. Ehkä, jos kyydissä on henkilöitä jotka eivät tupakoi. Tupakoimalla altistaa myös matkatoverit tupakoinnille. Ehdoton kielto, jos kyydissä on lapsia. Lapsi ei pysty itse valitsemaan altistuuko tupakoinnille vai ei. Lapsen puolesta päätöksen tekee vanhempi. Kukapa tahtoisi altistaa lapsensa terveyshaitalle ja lähettää hänet tanssimaan sadetanssia keskelle ebolaepidemiaa?

Tumppaa tupakkasi

Tupakka kannattaa aina tumpata

Yksin matkatessa mielestäni jokainen saa tupakoida ketjussa, jos siltä tuntuu. Saahan kahviakin juoda monta kupillista peräkkäin, jos siltä tuntuu. Samoin karamelleja voi syödä monta pussillista peräkkäin, jos siltä tuntuu. Miksi siis kieltää itsensä altistaminen terveyshaitalle, jos kyseessä on täysijärkinen aikuinen? Aikuinenhan osaa itse tehdä valintansa elämässä, oli kyseessä sitten nikotiiniaddiktio tai kofeiiniaddiktio.

Jos tupakointi autossa kiellettäisiin lailla, kuka sitä vahtisi? Röökipoliisiko seisoisi jokaisessa kadun kulmassa vahtimassa autossa tupakoitsijoita? Tuskin, koska valtio muistaakseni juurikin vähensi niin poliisilaitosten kuin itse poliisienkin määrää. Röökipoliisilla ei siis luultavammin ole tulevaisuudessa kovin vahvaa jalustaa. Jos tupakkatuotteita saa yli 18-vuotias ostaa lähi-Siwasta ja polttaa sitä omassa pihassaan ja kaduilla, miksi se tulisi kieltää autossa? Mielestäni olisi helpompaa kieltää tupkaointi kaduilla. Kuka voi määrätä sen, mitä autossasi teet? Jos sinulla on auto, jossa haluat syödä pussillisen karamelleja matkalla Helsingistä Tampereelle, voiko joku todella kieltää sen? Sokeripoliisiko? Jos taas olet matkalla Helsingistä Muonioon, voiko joku totta tosiaan tulla kieltämään tupakoinnin sinun omistamassasi autossa? En usko. Rööki-Raijat ja Rööki-Reijot, polttakaahan savukkeita puolestani autoissa edelleen, jokainen kuitenkin tuntee terveyshaitat ja omalla kohdallaan ottaa riskin astua terveyshaitan varpaille. Mutta muistakaahan aina ottaa huomioon ne tupakoimattomat matkatoverit!