Kevät, klähmäiset ikkunat ja talven jäljiltä lojuvat ryjät ympäri autoa. Ehkä kuulostaa liiankin tutulta. Tottahan toki on niitäkin, jotka keskitalven pakkasissa jaksavat kaaransa puunata paukkupakkasissa tai ovat etuoikeutettuja lämpimään tilaan, jossa kaaran voi puunata. Oman kokemukseni perusteella kuitenkin talvella auton puunaaminen jää hieman useammalta odottelemaan kevään aurinkoa.

Mistä aloittaa?

Auton puunaaminen talven jäljiltä on helpointa aloittaa toki siitä, että roskapussi kädessä plokkaa roskat ryjän seasta. Kaikki ne kymmenet parkkilaput, karkkipaperit ja vanhat kauppalaput voi heittää surutta roskikseen. Samoin ottaa mukaansa pullopussin, johon kerää penkkien alla talvea paossa olleet oluttölkit ja noin kahdeksankymmentä kertaa jäätyneet puoliksi juodut jaffapullot. Talven jäljiltä autosta saattaa löytyä myös erinäisiä aarteita, kuten fillarin avaimet, jotka syksyllä tipautit keskikonsolin pohjalle, tupakoitsijoiden autosta vähintään kymmenen sytkäriä ja muutama vajaa tupakkiaski, avaimenperiä, taideteoksia sisarusten lapsilta ja muutamat hanskat ja villasukat. Ryjäkasan penkominen taitaakin olla se kaikkein puuduttavin ja pitkäkestoisin osuus auton kevätsiivouksessa, koskaahan ei tiedä saattaako niitä vajaita tupakkiaskeja vielä tarvia hädän yllättäessä..

Hyvät tarvikkeet ja pesuaineet

Naisellehan tärkeintä auton puunaamisessa on se, että on jälleen tilaa kerryttää uutta ryjäkasaa autoon ja pesuaineiden jättämä tuoksu on erinomainen. Miesten mielestä kaiketi tärkeintä saattaa olla se, että jälki on puhdasta ja milloin mistäkin pesuaineesta löytyy kemikaali Ö, joka vahaa, kiillottaa ja samalla tuottaa mattapinnan autonsisällä ja on vielä kaiken hyvän päälle itsepuhdistuva, mutta silti auto pitää jynssätä joka viikko.

Jos et siis kuulu näiden kotikemistien joukkoon, jotka ratkovat kemikaali Ö:n salaisuuksia, suosittelen kääntämään nokan kohti lähintä Motonetiä. Sieltä löytyy kaikkea, myös tätä kemikaali Ö:tä sisältävää pesuainetta autoa varten. Toki joku saattaa olla sitä mieltä, että tolu ja tiskirätti ajaa asiansa autoa siivotessa, mutta itse kyllä suosin juurikin kyseiseen tarkoitukseen valmistettuja pesuaineita.

Ennen kunnon kluutaamista kannattanee myös hieman näyttää imuria kaaran lattiapinnoille ja penkeille. Kaikki talven aikana kerääntyneet kivet siis imuriin ja taas on mukavampi polkea kaasua, kun ei ole jemmannut koko pihan hiekoitushiekkaa lattiamaton alla.

Pesuaineden ja kemikaali Ö:n hankinnan lisäksi kannattanee ottaa käyttöön rätti, jolla kemikaali Ö:tä saa mukavasti leviteltyä pitkin autoa. Analyysiä erilaisista räteistä ei nyt irtoa, koska rätti on rätti ja mikrokuituliina taasen erinomainen rätti!

Vaihtoehtoisesti jos et halua ruveta leikkimään kemikaalien ja pesuaineiden kanssa, voit käyttää höyryä tekstiiliosien, kuten penkkien, puhdistamiseen! Hyvällä höyrypesurilla, varsinkin höyrypuhdistimella pääset huomattavasti helpommin kuin luuttuamalla ja jynssäämällä, mutta kukin tietysti tavallaan..

Kevään masentavin homma

Auton pesuKoko kevään ja auton kevät siivouksen masentavin homma on auton tuulilasin jynssääminen. Kaikki se räkä, joka on lentänyt tuulilasin sisäpinnalle kirotessa kanssa autoilijoita tai aivastellessa auringon heijastaessa lumipenkasta. Se kirottu homma, josta ei koskaan ensimmäisellä kerralla jää hyvää jälkeä. Eikä sekään vielä vaikka jälki ei olisi täydellistä, mutta miksi aina kuljettajan silmien korkeudelle jää lasinpesuaineesta klähmää. Siis aivan joka ikinen kerta. Hämärässä autokatoksessa tai tallissa kun lasia puunaa ja vihdoin ajattelee hinkkauksen olevan valmis, korjaa tavarat paikoilleen ja roskat roskakoriin. Starttaa uljaan menopelin ja kevät auroinko hiamn häikäisee ja kas, siinä se on taas. Pään kokoinen klähmä tuulilasin sisäpinnalla, joka hivenen saattaa näkemistä haitata. Ja niin saa palata hakemaan rättiä ja aloittaa jälleen hinkkaamisen.

Lopputulos

Lopputulos on kuitenkin usein mieltä ylentävä ja ajatukset ovat kauniita siitä, ettei autoon enää kerätä roskia, kuitteja, limupulloja tai siellä ei hyvän tuoksun vuoksi vedetä yhtäkään norttia. Ajatus pysyy kauniina aina ensimmäiset viisikymmentä kilometriä, kunnes olet tyhjentänyt ensimmäisen limupullon tai juonut kupillisen kahvia. Saattaa se nortti myös toisinaan huulesta valua jo kera kaffeekupin. Joka tapauksessa tämä joka keväinen rutiini vaatii ihan omanlaisensa mielentilan ja päättäväisyyden, koska jokainen tietää sen pään kokoisen klähmän ottavan päähän enemmän kuin mikään. Sekä jokainen suttupytty myös tietää auton olevan täysin samassa sotkun vallassa vähintään kahden viikon jälkeen siivouksesta.