Siinä missä aikuisten mukavuus on yleensä automatkoilla pitkälti kiinni siitä, mitä radiosta tulee, tai mitä viime aikoina on uutisissa tapahtunut, lapsilla asia ei ole näin. Toki aikuisetkin tarvitsevat erilaisia asioita nauttiakseen automatkasta mahdollisimman paljon, isät yleensä viihtyvät iltapäivälehden äärellä autossa ja äitien kannalta rennot äitiysvaatteet ovat tärkeä osa viihtymistä. Vaan lapsi vaatii viihtyäkseen autossa hieman enemmän.

Miten tehdä pienen lapsen automatkasta mahdollisimman mukava?

Automatka lapsen kanssa

Automatka voi olla jännittävä reissu lapselle

Pienet lapset, etenkin useampi pieni lapsi, ja automatka. Katastrofin ainekset ovat kasassa. Ainakin jos autossa matkustavalta aikuisväestöltä kysytään. Omat aina niin mukavat kesäälomareissut tulevat mieleen, kun isin ja äidin sekä sisarusten kanssa lähdettiin matkaan. Jokainen matka päätyi loppupeleissä siihen, että joku karjaisi ilmoille itku kurkussa toisen kiusaavan, syövän toisen karamellit tai muuten vaan ärsyttävän. Loppumatkahan menikin sitten mukavasti isän ilmoitettua, että vekaroista jokainen kävelee loppumatkan kotiin, jos hommaan ei saada jotain rotia. Ja yleensähän se roti siinä vaiheessa tulikin.

Vinkkejä lasten viihdyttämiseen

Nykyään lapsia onkin melko helppo viihdyttää pidemmilläkin automatkoilla. Nykytekniikan aina niin näppärä lapsenvahti, älykkö! Älypuhelin tai tabletti lapselle tai lapsille kouraan ja rauhallinen meno on taattu ainakin toviksi. Ja samallahan on taattu autossa matkaavan aikuisväestön hermojen säilyttäminen muutamiksi minuuteiksi pidempään. Pienetkin lapset ovat jo melko näppäriä älylaitteiden kanssa ja osaavat itse valita uuden jakson Paavo Pesusienestä ilman aikuisen avustusta. Jota sikseen ihmettelen, itse imeskelin peukaloa ja olin sisarusten ärsytettävänä pari vuosikymmentä sitten.

Myöskin ihan perinteiset lelut ja kirjat viihdyttävät lasta automatkalla. Etenkin jos perheessä noudatetaan nykyisin oikein oivallista, joka päiväistä tabletti- tai nettiaikaa ja tahdotaan lapsien keskittyvän myös johonkin muuhun kuin ruudun tuijottamiseen.

Oikeaan aikaan ajoitettu liikenteeseen lähteminen on myös erinomainen tapa matkustella mukavasti lasten kanssa. Päiväuniaika juuri autoon siirtyessä! Ah, niin mukavaa aikuisten keskeistä aikaa kersan vedellessä sikeitä samalla kun matka taittuu kohti määränpäätä. Tosin tämähän taktiikka ei aina ole taattu. Usein kuitenkin auton tasainen hurina on niinkin tylsää lapsille, että he varmaankin ajattelevat olevan parempi uinahtaa matkan ajaksi.

Väsytystaktiikka. Ulkovaatteet päälle ja pihalle riekkumaan ennen matkaan lähtöä. Kuten jokainen aikuinenkin sen tietää, kunnon ulkoilu ja vatsa täyteen herkullista apetta. Kyllä siinä kelpaa vatsansa vieressä köllötellä tovin jos toisenkin.

Matkan saa myös helposti taittumaan ilman nuijanukutusta. Lapsethan ovat kovia jutustelemaan ja ovat kiinnostuneita kaikesta. Siis kaikesta. Ja sen lisäksi ovat vielä perin hyviä kuuntelemaan. Jutustelu lapsen kanssa häntä tai heitä kiinnostavista asioista vie huomion toistensa kiusaamisesta ja ärsyttämisestä.

Niin, ja onhan olemassa varmasti niitäkin lapsia, jotka todellakaan eivät kiusaa sisaruksiaan automatkoilla. Ei vaan nyt juuri tule mieleen, että koska sellaisen olen tavannut. Pieni kärhämä kesälomareissulla taitaa aina kuulua asiaan.

Vinkit aikuiselle

Aikaisemmassa jo vinkkejä onkin vino pino. Aikuselle kuitenkin paras vinkki taitaa olla se, että pakkaa reissuun lisähermot ja ison kassillisen kärsivällisyyttä. Aivan normaaliahan on se, että lapsi kysyy ensimmäisen kymmenen minuutin reissaamisen jälkeen, että kuinka kauan matka vielä kestää. Ja seuraavan kymmenen minuutin jälkeen, että joko ollaan perillä. Selitäpä siinä kymmenen minuutin välein lapselle, joka ymmärtää kellosta ja matkaamisesta yhtä paljon kuin ameeba evoluutioteoriasta, että kyllä kohta ollaan perillä kun juuri lähdimme Tampereelta ja määränpää on Rovaniemellä.

Ja aikuiset hoi. Perus kesälomareissuun kuuluu hermojen menettäminen automatkalla. Eihän siitä muuten kai niin paljon vitsailtaisi. Joskus olen kuullut, ettei niin huonoa vitsiä, etteikö osa olisi hieman tottakin. Joten vaikka lisähermoja ja kärsivällisyyttä olisi peräkärryllinen mukana, on sallittavaa että aivorungossa saattaa tuntua lievää kiristystä, kun jokainen vuorollaan ilmoittaa pissahädästä ja siitä kuinka veli viereisellä istuimella repii hiuksista. Aivan normaalia.

Kategoriat: Matkustus