Niin, tuota asiaa varmasti moni autoa hankkiva oikeasti miettii. Miksi tarvitsisin autoa, kun eihän niitä vielä sata vuotta sitten ollut käytännössä kenelläkään? Ja nykyään julkiset liikennevälineet ovat sen verran hyvät, että niillä pääsee paikkaan kuin paikkaan.. Eli tästä voisimme jo vetää johtopäätöksen, että autot ovat yksityisillä henkilöillä melkoisia turhakkeita! ..Vai ovatko sittenkään? Tähän pohdintaan aion perehtyä tässä tekstissäni!

Asuinpaikka ratkaisee paljon

Auton hankkimista miettiessä on asuinpaikallasi erittäin paljon merkitystä. Suuremmissa kaupungeissa harvemmalla on oikeasti tarvetta autolle, kun koko kaupungin laajuiset julkisen liikenteen verkostot takaavat hyvin vaivattoman ja edullisen tavan liikkua. Vaan jos asut hiemankaan enemmän syrjässä, vaikeutuu liikkuminen huomattavasti. Tässä tilanteessa auton omistaminen voi olla hyvinkin ratkaiseva asia, esimerkiksi kaupassa käymisen suhteen. Toki voitte yhdistää lähinaapureiden kanssa voimanne, ja käydä esimerkiksi kaupassa yhdessä, mutta tämä vaatii hyvin paljon suunnittelua sekä on huomattavasti vaivallisempaa kuin oman auton rattiin hyppääminen ja kaupoille hurauttelu.

Mikäli haluat päästä hieman syrjemmästä käsiksi erikoisempiin palveluihin, tulee sinun miltei aina päästä johonkin isompaan asutuskeskukseen. Taka-Hikiällä tuskin löytyy hammasteknikkoa, mutta Helsingissä hampaiden valkaisuun löytyy suorittajia kymmeniä. Omalla autolla matkatessa kaupunkiin myös erikoispalveluihin meneminen on helpompaa ja kätevämpä. Tosin näissä käymiselle tuskin on tarvetta viikottain, joten ainoastaan niitä varten ei omaa autoa kannata hankkia..

Tykkäätkö matkustella?

Jos pidät matkustamisesta paljon, voi oma auto olla sinulle juuri oikea ratkaisu. Mikään ei ole parempaa kuin auton rattiin hyppääminen ja ystävien kanssa kohti tuntematonta ajaminen. Kunnon roadtrip on matkailemista parhaimmillaan ja spontaaneimmillaan, julkisilla kulkuvälineillä sen suorittaminen on hieman hankalampaa, kun määränpää on aina tiedossa. Onnistuu se toki niilläkin, mutta autolla kaikkia mahdollisia sivuteitä ajamalla saa sitä kunnon seikkailufiilistä huomattavasti eri tavalla!

Mikäli ajelet paljon autolla, on se myös todella kätevä tapa tutustua uusiin ihmisiin! Vaan miten tämä on muka yksityisautoillessa ajaessa mahdollista? Nykyään Facebookista löytyvien kimppakyytiryhmien sekä muiden kimppakyytisivustojen takia voit löytää matkaseuraa itsellesi melkein kohteeseen kuin kohteeseen ja saat samalla jaettua bensakustannuksia, jotka ovat Suomessa kuitenkin suhteellisen korkeita.

Millaiset työmatkat sinulla on?

Mersu työautona

Kalliita mersuja saatetaan hankkia työautoiksi

Työmatkojen ajaminen on varmasti yksi yleisimmistä syistä, miksi suomalaiset ajavat omilla autoilla, osa täysin turhaan! Jos sinulla on alle viiden kilometrin työmatka, ei mielestäni ole mitään järkeä ajaa sitä autolla. Sen sijaan siitä eteenpäin auton käyttäminen alkaa olla jo perusteltua, mutta tässäkin tulee käyttää järkeä. Onneksi kimppakyytikulttuuri on yleistymään päin varsinkin isommilla työpaikoilla, ja ympäristö kiittää. Ja julkiset kulkevat kyllä varsin hyvin suurimpiin työpaikkakeskittymiin kaikkialla Suomessa, joten melko todennäköisesti voisit hoitaa työmatkasi kätevämmin ja halvemmin jollain muulla keinolla kuin omalla autolla menemällä.

Jos kuitenkin työskentelet työpaikassa, johon liittyy paljon liikkumista tai työpisteesi sijaitsee huomattavan syrjässä, suosittelen auton hankkimista. Tämä voi säästää paljon aikaa, ja voit myös arkena tehdä muutakin kuin suorittaa työtehtäviä, kun työmatkoihin ei hurahda toista tuntia aikaa. Vapaa-aikaa tulee arvostaa, ja mielestäni auton hankkiminen sen takia on ihan pätevä peruste.

Suomalaiset autoilevat paljon

Suomesta löytyy kyllä hyvin paljon autoja. Vuonna 2015 autoja oli yhteensä 3 028 333 eli yli puolikas auto yhtä asukasta kohden. Kun asukasluvusta vähentää ajo-oikeudettomat, on yhtä ajokortillista kohden olevien autojen määrä huomattavasti suurempi. Tästä voi siis itse miettiä, että tarvitseeko Suomi toisaalta enää uusia autoja..

 

Kategoriat: Autot