Mitä tarvikkeita veneeseen tarvitsee?

Veneessä pitää ja on hyvä olla paljon tarvikkeita erilaisia tilanteita varten. Ei riitä että mukana ovat pelkästään airot ja mahdollinen moottori. Moni tarvike tietysti riippuu siitä mitä veneellä on tarkoitus tehdä tai harrastaa. On myös välineitä, joita veneessä pitää jo lain mukaankin olla aina mukana. Osa niistä on turvallisuudenkin kannalta tärkeitä. Myös veneen koko ja moottori määrittää sen mitä pitää olla mukana.

Pakolliset välineet

Airojen lisäksi veneessä täytyy olla pelastusliivit ja ne pitää olla aina päällä kun on veneessä. Jos vene kaatuu niin ne pelastaa todennäköisesti hengen, jos vene kaatuu kaukana rannasta. Veneen kaatuessa voi myös menettää tajunnan ja useimmat liivit ovat sellaisia että ne kääntävät ihmisen vedessä selälleen ja tajuttomanakaan ei joudu pää veteen ja ei huku. Liivejä ei kuitenkaan pakoteta pitämään päällä vaikka niitä pitää veneessä olla kaikille, mutta oman turvallisuuden kannalta ne kannattaa pitää koko ajan päällä.

Pelastusliivejä

Pelastusliivit tulisi löytyä joka veneestä

Ankkuri on myös veneen pakollinen väline. Sillä voi ankkuroida veneen jos vaikka pysähtyy kalastamaan. Mutta sillä saa myös pidettyä veneen tietyssä kohdassa rannallakin. Jos vene on sisä- tai sisäperämoottorivene tai perämoottorivene, joiden koneteho on yli 25 kW, mukana pitää olla sammutin. Samoin jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite niin silloinkin pitää olla sammutin mukana.

Jos veneessä on moottori, sen kunto pitää tarkistaa silloin tällöin ja käyttää tarvittaessa huollossa. Myös polttoaine kannattaa tarkistaa ennen vesille lähtöä. Jos se loppuu keskellä vesistöä, niin soutaminen on aika rankkaa hommaa jos on pitkä matka takaisin. Myös mahdollinen myrsky tai kova tuuli voi yllättää ja pitää päästä äkkiä pois vesiltä. Jos veneellä liikutaan välillä pimeässä, siinä pitää olla mukana valot.

Hyödylliset välineet

Veneessä ei ole paljoa pakollisia välineitä, mutta paljon sellaisia, joita kannattaa ottaa mukaan. Moni haluaa hankkia veneeseen navigointilaitteen ja se helpottaakin paljon jos liikutaan tuntemattomilla vesillä. Myös paperinen kartta kannattaa ottaa mukaan jos navigaattori ei jostain syystä toimi.

Veneeseen löytyy mukaan pelastusliivien lisäksi paljon muitakin turvavälineitä. Monissa veneilytarvikeliikkeissä myydään merkinantotorvia, sammutuspeitteitä, heittoliinoja ja pelastusrenkaita. On siis hyvä varautua siihen että joku putoaa ja pitää pelastaa veneeseen vedestä.

Purjeveneeseen

Purjeveneen varustus eroaa aika paljonkin perinteisen moottoriveneen varustuksesta. Kannattaa ehdottomasti käydä joku asiaankuuluva kurssi, ennen kuin rupeaa miettimään purjeveneen hankkimista. Yleisimpiä tarvikkeita, joita purjeveneista löytyy ovat monet erilaiset köydet, eri tyyppiset purjeet, keittiövarusteet, jonkinlaisia vinssejä sekä käymälätarvikkeet.

Kalastus ja veneilytarvikkeet

Purjeveneen varusteet

Purjeveneen varustus on hyvin ominainen sille

Kalastus aika yleinen asia, jota veneillessä tehdään. Veneeseen voi asentaa vapoja varten telineitä, jos tarkoitus on harrastaa vetokalastusta. Moni haluaa myös katsella missä niitä kaloja olisi, joten veneeseen voi hankkia myös kaikuluotaimen. Sen avulla näkee myös kuinka syvää on ja siitäkin tiedosta on ilman kalastustakin usein hyötyä. Jos vene on iso, niin ei kannata kovin matalissa vesissä veneillä.

Jos saa isoja kaloja, niin veneeseen kannattaa ottaa mukaan haavi ja koukku, jolla saa ison kalan myös ylös helpommin. Jos kaloja on tarkoitus ottaa mukaan niin niille pitää olla jokin astia. Ei ole mukavaa jos kalan joutuu heittämään veneen pohjalle ja vene likaantuu.

Vesillä sää muuttuu hyvinkin nopeasti. Vaikka lähtiessä olisi poutaa ja tyyntä niin se voi muuttua hetkessä tuuleksi ja sateeksi. Kanttaa varautua myös siihen että vesillä saattaa joutua vaikkapa raekuuroon. Säätä voi yrittää katsoa ennusteista, mutta jos haluaa tietää ja yrittää saada selville juuri sen paikan sään missä veneilee, niin siihenkin löytyy keinoja. Yksi keino on hankkia veneeseen ilmapuntari. Sen avulla saa tietää ilmanpaineen ja osa niistä jopa kerää tietoja muistiin. Tämä auttaa sään ennustamisessa.

Kategoriat: VarusteetVeneily