Nainen rannalla

Ovatko Alanya, Fuengirola ja Rodos jo liian tuttuja kohteita? Kaipaatko lomiltasi jotain uutta ja ennennäkemätöntä? Lue matkaopaskirjojen kuninkaan Lonely Planetin ja Suomen laadukkaimman matkailulehti Mondon vinkit matkakohteeksi vuonna 2019!

Lonely Planet vinkkaa useista eksoottisista kohteista  

Lonely Planet kehottaa matkustamaan tänä vuonna moneen sellaiseen kohteeseen, mitä monikaan suomalainen ei osaa sijoittaa kartalle – eikä ehkä edes kirjoittaa oikein. Yksi kohteista on Intian kupeessa sijaitseva Sri Lanka, minkä turvallisuustilanne on muuttunut paremmaksi. Maa on näin ollen hyvä lomakohde niin perheille kuin reppureissaajillekin. Tänä vuonna maassa pääsee vierailemaan useissa arkkitehtuurille omistetussa tapahtumassa ja museossa.

Luontomatkojen ykköskohde vuonna 2019 on eteläisessä Afrikassa sijaitseva Zimbabwe, mikä tunnetaan uskomattomista vesiputouksistaan. Victorian putoukset ovat maailman yhdeksänneksi vuolaimmat. Toinen afrikkalaiskohde listalla on Guineanlahdella sijaitseva saarivaltio nimeltä São Tomé ja Príncipe. Massaturismi ei ole vielä ehtinyt sinne – eikä myöskään Belizeen. Keski-Amerikassa sijaitseva Belize tarjoaa huikaisevia meri- ja vuorimaisemia, sekä maailman toiseksi suurimman valliriutan. 

Mikäli harrastat patikointi ja mielit vaeltamaan uusiin maisemiin, harkitse Kirgisiaa – tai Jordaniaa, missä sinua odottaa 650 kilometrin pituinen vaellusreitti. Jos et halua viettää kuukautta kävellen, voit myös sukeltaa, harrastaa auringonpalvontaa tai vierailla Petrassa. Rantaelämää voi viettää myös Indonesiassa. Bali on vain yksi saari tuhansista: jos Bali on jo nähty, kokeile vaikka Borneota.

Koska Panama City viettää tänä vuonna 500-vuotisjuhliaan, löytyy Panamasta tänä vuonna paljon nähtävää ja koettavaa. Panamaan on pitkä matka; Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin pääsee Suomesta yhdellä lennolla, ja viisumikäytännötkin ovat helpottuneet takavuosista.

Mondon vinkit joka makuun

Mondo vinkkaa niin viini-, ruoka- kuin esimerkiksi luontokohteistakin, joihin kannattaa lähteä vuonna 2019. Viinimatkalle kannattaa lähteä Portugaliin – tarkemmin sanoen Portoon. Portossa pääset maistelemaan portviiniä ja ihailemaan kukkuloiden kirjomaa maisemaa ilman ympärillä pyöriviä turisteja. Santiago de Compostela on kaikkien tuntema vaellusreitti naapurimaassa Espanjassa, mutta ei suinkaan se ainoa: kokeile vaikka majakalta majakalle kiertävää 200 kilometrin vaellustaivalta. Myös Mondo mainitsee Jordanian ja sen pitkän patikointireitin. Romanttisin lomakohde vuonna 2019 on Mondon mukaan Pohjois-Italian Comojärvi – sen upeissa maisemissa kelpaa kuherrella ja herkutella.

Ruokamatkoista Mondo nostaa tänä vuonna esiin Berliinin, onhan tässä saksalaisessa suurkaupungissa jo 20 Michelin-tähden saanutta ravintolaa, sekä runsas kattaus edullista katuruokaa. Toinen ruokakohde on Ranskassa sijaitseva Lyon, missä on niin ikään Michelin-tähden saaneita fine dining -paikkoja. Viinialueet ja Alpit ovat vain kivenheiton päässä Lyonista, ja historian havinaa voi kuunnella Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa vanhassakaupungissa.

Mahdollisimman helppoa ja rentoa lomaa kaipaaville suositellaan egyptiläisiä all inclusive -hotelleja Punaisenmeren paratiisirannoilla. Kairo ja Niili ovat vain bussimatkan päässä, jos rantalomailu alkaa kyllästyttää. Jos harrastat (tai haluat harrastaa) snorklailua ja sukeltamista, lähde Egyptiin: jo aivan rannan tuntumassa pääsee näkemään koralleja ja upeita kaloja.

Kirahvi

Afrikan mantereelta Mondo nostaa esiin Senegalin, minne pääsee Suomesta hyvin halvalla – edullisimmillaan meno-paluun voi saada noin 350 eurolla. Lintuharrastajan pitää päästä ehdottomasti käymään Djoudjin suojelualueella. Isoja villieläimiä Senegalissa ei ole: Mondon safarikohde vuonna 2019 onkin Suomi. Karhusafarit Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa ovat nyt muotia, ja uusinta uutta alalla ovat meri- ja maakotkasafarit. Karhujen lisäksi safarikojusta voi päästä näkemään myös ahmoja ja susia. Lintuja tapaa myös Islannin Länsivuonoilla. Kun ajat noin tunnin päähän maan pääkaupungista Reykjavikista, pääset henkeäsalpaavan kauniisiin ja rauhallisiin maisemiin. Maisemia saa ihailla kaikessa rauhassa, sillä alue ei ole vielä kovin tunnettu. Luontokohteista esiin on nostettu myös alle kolmen tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Slovenia. Slovenia on sopivan pieni ja sopivan edullinen maa. Sloveniassakin voi vaeltaa rauhassa ja nauttia maisemista. Vielä Sloveniaakin lähempänä sijaitsee Ruotsin länsirannikko. Piipahda idyllisissä kalastajakylissä vaikka asuntoautomatkalla.

Museopääkaupunki vuonna 2019 on Amsterdam, onhan Rembrandtin syntymästä kulunut 350 vuotta. Taiteesta kiinnostunut on varmasti valmis matkaamaan kauemmaskin – esimerkiksi Japanin taidesaarille. Naoshima, Teshima ja Inujima ovat täynnä museoita. Sesongin ulkopuolella Monet’n lummeteoksiin ja moniin muihin taideaarteisiin pääsee tutustumaan ilman tungosta. Rantalomakohde numero yksi vuonna 2019 on Miami, missä voit hakea vaihtelua auringonpalvontaan suurkaupungin sykkeestä – esimerkiksi taidemessujen ja museokierrosten parissa.